вторник, 27 декември 2011 г.

Среща със съученичка от гимназията

Нещо ми върви със срещите с познати от България. Отново във фейсбук получих съобщение от съученичка от гимназията, че вече е в Окланд и ще бъде тук до 6 ануари. Разбрахме се да се чуем и се уговорихме за среща. С нея не сме се виждали почти 15 години от завършванието ни на гимназията. Тя не дойде на сбирката на випуска за десетгодишнината през 2007ма - сега като се видяхме ми каза, че тъкмо е карала магистратурата в Австралия и не е могла да се организира.

Малко предистория. С Чая бяхме в един клас в подгответо на Американския колеж. Не бяхме много близки, но се оказа, че и на двамата коренът ни е от Плевен. Даже веднъж се бяхме срещнали и в Плевен. След завършването ни през 1997 си загубихме следите. Както се разбра от срещата ни сега, Чая заминала за Сингапур при родителите си, които по-късно пък се прехвърлили в Нова Зеландия. Сега те живеят тук в Окланд, брат й - също. Чая от Сингапур отишла да учи в Австралия, завършила архитектурен дизайн и сега работи в Сидни (пардон, по майчинство е).

На срещата дойде със съпруга си, много умен и симпатичен младеж, сингапурец от индийски произход. Бяхме решили да ходим в съседния квартал някъде на кафе, но в крайна сметка влязохме в една кръчма за вино. С Чая пихме по чаша вино и чаша сайдър (много интересно - като газирана плодова алкохолна напитка с вкус на бира, хмел може би?), мъжът й караше и пи само кола. Разказахме си за преживяванията накратко от завършването насам, а после дълго говорихме за Австралия и Нова Зеландия. И двамата сме с впечатление, че страните са чудесни и двете имат своите положителни страни. Определено стандартът в НЗ е по-нисък особено що се отнася до цените на жилищата - малко като в България е - хората искат да са собственици на всяка цена и влизат в неизгодни условия на кредит. Не е нормално къщите да са 600 хил. при условие, че годишните заплати са средно 50 хил. 12:1 разлика е невъзможна за изплащане. В САЩ е около 4:1 - в Европа нормално е около 6-7:1. В Австралия е малко по-високо от Европа, но пак е много по-достъпно да си купиш жилище от тук. Ще го мисля жилището, когато с Иван имаме два дохода. Оказва се, че има доста българи и в Окланд, но аз някак си не желая засега да създавам контакти с тях - много по-важна е интеграцията с местните (но не маорите), въпреки че местните са по-скоро екзотика (разбирай, почти няма такива заради имигрантите). Приключихме с уговорка ако има време да се видим още веднъж. Ще ми е интересно и приятно.

А ето къде бяхме: Dida's Wine Lounge and Tapas И мезетата си ги биваше!

Няма коментари:

Публикуване на коментар