вторник, 22 ноември 2011 г.

Гласуване за парламент - НЗ

И тук вече наближиха изборите - докато съм бил в САЩ са ми дошли документите за гласуване, които се състоят в едно малко картонче с името, адреса, и някакви числа, които показват по-лесно къде си в списъка. Гласуването е на 26.11.2011 в събота, но две седмици предварително е започнало гласуването за хората, които искат да гласуват по-рано или няма да могат да го направят в изборния ден. Отделно има референдум за промяна на системата на гласуване - хората трябва да решат дали да я променят - не е както в България да се променя *точно* преди избори. На референдума ще се види колко хора искат промяна на системата и коя от 3те алтернативи се радва на най-голяма популярност. После ще има обсъждане в парламента и на следващите избори - след 3 години, ще се даде вече на хората да избират между настоящата система и една от алтернативните. Съвсем цивилизовано, не прибързано и решено от хората, а не от партията на власт, на която видиш ли така й изнася.
В момента системата е мажоритарно-пропорционална. От 120 души парламент, 70 се избират мажоритарно в толкова района (общини да речем), а останалите 50 се разпределят пропорционално според това, коя партия колко гласа общо е спечелила в страната. Но забележете, в пропорцията се включват и мажоритарните мандати. Примерно една партия е спечелила 12 мажоритарни, и общо 10% от националния вот - тъй като 10% от 120 са 12 - тази партия не може да има повече от 12 места в парламента, и тъй като тя е спечелила така или иначе 12 мажоритарни, не получава никакви от останалите 50 (а не както вие може би си помислихте, че ще получи 5 от тях). Много справедливо. Така се дава възможност хем да могат мажоритарно да спечелят местни хора, чиято партия примерно няма достатъчно гласове на национално ниво и пак да има парламентарно представителство, хем да може по-малка партия, която не е фаворит никъде, но има определен % поддръжници да получи мандат от пропорционалната квота (да кажем 10% от националния вот, но нито един мажоритарен кандидат ще даде на партията 12 човека от пропорционалната квота).

Реших да гласувам днес. Носих си само документ за самоличност и картончето. Оказа се, че не ми искат нищо освен картончето - само ме попитаха за името и адреса (въпреки че ги пише на него), дадоха ми две бюлетини: една за кандидатите и една за референдума и ме пратиха да гласувам. Като урните са далече от комисията, не се охраняват и не са затворени. Каква разлика спрямо България! Там се подписваш, пък удрят печат, пък ти задържат личната карта, пък като гласуваш пак ти удрят печат и ти разрешават да пуснеш бюлетината, пък ти нарушават избирателното право с какъв химикал да гласуваш и какъв знак да поставиш - сакън била ти маркирана бюлетината (и какво от това? - да не би да се преброи като 10 гласа вътре??). За 10 мин точно излязох от работа, отидох до една близка сграда, където се провеждаше предварителното гласуване, гласувах без документ за самоличност и се прибрах обратно. Е кажете ми, не е ли ефективно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар