вторник, 7 юни 2011 г.

Търсене на квартира

Още преди да сме стигнали Нова Зеландия бяхме се записали в www.trademe.co.nz - нещо средно между Ebay и Craigslist. В частта за недвижими имоти си бяхме набелязали критерии, и вече повече от месец получаваме всеки ден последните обяви, отговарящи на критериите. Основното беше - 2 спални, обзаведен, на по-централно място и до $350/седмица. Вече на място пращах емайли на подходящите, но явно бях закъснял. Накрая успяхме да уговорим среща за един апартамент в голяма жилищна сграда, който отговаряше. В 11 ч на 6.6.2011 чакахме пред заключен вход и се виждаха поне още 6 човека. Всички чакаха нашия агент, Скот. Скот се оказа китаец, дребен на мотопед и ухилен до уши. Показа ни апартамента - доста беше "износен". Проблемът на тази сграда, в която има около 475 апартамента, малък фитнес, басейн и сауна, е че в нея живеят студенти, досущ студентско общежитие или мравуняк. Така никой не пази много, защото се задържат за около семестър. Естествено, не оставят развалина, защото няма да си получат депозита обратно, но пък и друго предполагам, че собствениците задържат част от депозита за ремонт, а не го правят (предстои да проверя). Този апартамент не ни хареса - беше мрачен и освен всичко май и миялната машина не работеше. Скот каза, че на по-горен етаж има подобен, но настоящите наематели са там и не е удобно да се разгледа. Обеща, че ще се обади друг ден за оглед.

За следващия ден уговорихме един оглед за 12:30 ч и един за 15 ч като в промеждутъка записахме Иван на английски. В 12:30 китайка (въобще много китайци и страшно много надписи на китайски в Окланд) ни показа апартамента, който въобще не харесахме. Нямаше и сушилня. Усетихме, че явно в центъра на тази цена, която бяхме готови да платим нямаше да получим кой знае какво. И друго - апартаментите са кутийки, но по-скоро функционални за разлика от новото строителство в София например. В 15 ч. беше огледа на апартамента във високата сграда със Скот. Отново освен нас чакаха двойка китайци-студенти и някаква жена от Аржентина. Видяхме нашия бъдещ апартамент. Беше светъл със северно изложение - всеки ден през годината цял ден има слънце, сравнително чист и въпреки теснотията, която усетихме в първия момент - обитаем. Решихме да го вземем, защото видяхме бърлогите за същата цена и почти се убедихме, че по-добро надали ще намерим, Казах на Скот съвсем безсрамно пред всички, че искам молба. Предвидливо си бях взел и референциите от САЩ от банката ми и от домсъвета. Скот каза само да взема извлечение от новозеландската ни банка.

На път за агенцията му минахме през Уестпак и си взехме извлечението. Подадохме молбата към 16 ч с всички документи и се прибрахме в хотела. В 16:30 Скот потвърди получаването със смс, а в 16:55 прати смс, че сме одобрени и само трябва да платим неговата комисионната първи, за да бием китайците-студенти, които явно също бяха го харесали. Излетях от хотела и в 17:01 бях в агенцията. Платих $391 (един седмичен наем от $340 + 15% ДДС) и зачакахме.

Отделно си ктуализирах и бюджета, защото бях предвидил само $300/седмица за квартира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар