понеделник, 13 юни 2011 г.

Изкарване на IRD номер

Днес беше денят, в който да се изкара IRD номер - данъчния номер, приличен на нашето ЕГН, което ти дава правото на работа. Малка неточност: номерът всъщност дава възможност да не ти удържат данък от 47%, който се удържа при липса на декларация към работодателя с IRD номер. По същия начин номерът се дава в банката, за да не удържат този убийствен данък върху лихви от спестявания. За разлика от България тук лихвата се смята за доход на данъкоплатеца и съответно се облага. Видях го нагледно като си преглеждах банковото извлечение от спестовната сметка, в която съм прехвърлил пари за началното установяване - има постъпили от лихви, и удържани за данък. Няма мърдане.

Бях прочел, че се попълва бланка и се подава в пощата безплатно. Искат паспорт с резидент виза и втори документ за идентификация. Има си отделна опашка специално за подобни молби до данъчните и за КивиБанк, които са къси или липсват за разлика от нормалната нестихваща опашка за поща (освен за писма, колети, пощата се ползва за много други неща, плащане на сметки и т.н.). За втори документ аз си дадох шофьорската книжка от Флорида, а Иван даде писмо от института, където го приеха да учи английски. Всичко мина бързо и безболезнено - и безплатно. Казаха ни да си очакваме номера по пощата на домашния адрес, на който ни предстои да се пренесем, а ако не го получим навреме - да звъннем до Inland Revenue и да ни го кажат по телефона.

2 коментара:

  1. Честито! От доста време следя одисеята ти и се радвам, че най-накрая си успял да емигрираш. В Нова Зеландия може да е по-зле от Австралия, но със сигурност е по-добре от България.
    Успех и продължавай да пишеш!

    Falcon, USA

    ОтговорИзтриване
  2. Ще пиша и още как - но вече толкова работи се събраха. Чакам да се преместя и започвам да пиша повече да наваксам :)

    ОтговорИзтриване