сряда, 22 юни 2011 г.

Свързване на комуналните услуги

Още при подписването на договора, в агенцията за недвижими имоти ни предложиха една напълно безплатна услуга - свързване на комунални услуги. Единствено се подписва кратък формуляр за съгласие и се оставя мобилен телефон. Обадиха ми се почти веднага. Процедурата е следната: предлагат ти определен брой доставчици за всяка комунална услуга като ти препоръчват една, но ти може да си избереш друга.

Така може да свържеш ток (в Нова Зеландия както и в САЩ услугата е прикачена към име и се доставя на адрес). Каква е разликата ще кажете с България? Ами просто - услугата се води на името на наемателя и той е отговорен за плащането й, нищо че се доставя на адрес, на който друг е собственик. В България няма практика да се прехвърля ток и телефон на името на наемателя и за какво да се прехвърля, след като по закон вземания се търсят от собственика .Чували сте за ужасните истории на измамени хазяи със сметки за парно в България или за нови собственици на панелни апартаменти с честитка от Топлофикация за няколко хиляди за последните години.

За ток избрахме препоръчаната ни компания, защото не бяхме правили разучване. Аз после направих и се оказа, че може да получаваме до 16% по-евтин ток от друга компания. Да мине месец-два и сигурно ще сменим. Особено сега зимата заради отоплението (на ток). Вода не се предлагаше, даже на човека му стана интересно как наемател ще плаща вода - обикновено е включена. За следващия път ще знаем - това може да спести около $20/седмица. Сателитна телевизия засега сметнахме, че е неоправдан разход, и съответно отказахме. Кабелна телевизия в Окланд няма. Интернет ни предложиха от Водафон, но и него отказахме. Искахме си Слингшот, за да може да смучем нощем неограничен трафик.

Водата оправихме миналия понеделник. В стара сграда баш в административния център в едно мърляво офисче с пукнати прозорци облепени с тиксо (естествено гледащи към задния двор, а не към главната улица) имаше точно двама човека. Този, който ни обслужи имаше някакъв психологичен недъг - малко заекваше, малко като бавно развиващ говореше, но беше бял, чист, симпатичен и дружелюбен. Личеше че отскоро е на работа, защото като исках да се плаща водата автоматично му се наложи да звъни в централата в Уелингтън (столицата) и да пита как става. В крайна сметка не стана. Ще го свърша аз сам като ми дойде първата сметка за вода. Бях неприятно изненадан от $300 депозит, който трябваше да платя, който ми го връщат като се преместя и всички сметки са уредени. В САЩ съм плащал депозит за ток в началото, но за вода - никога. Явно е по-сложно да се спре водата на неизряден платец. Както и да е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар