неделя, 9 октомври 2011 г.

Kiwisaver - или новозеландското ДЗПО

ДЗПО, за който не знае е Допълнителното задължително пенсионно осигуряване, въведено в България за хората, родени след 31.12.1959 г., което има за цел да им позволи да решат къде да инвестират 5% удръжки от заплатата общо от работодател и работник в един от няколкото пенсионни фонда (май бяха едно време 11, но бройката може да се е променила). Един вид се даде около 30% контрол на хората (общо социалните удръжки са около 17%) да решават къде и как да им се инвестират парите. Подобна схема има и в НЗ, и тя се нарича Kiwisaver (Кивисейвър).

Много ми харесва системата за социално осигуряване, защото изглежда справедлива. Няма отделни социални или здравни осигуровки - плаща се един данък общ доход, прогресивен от 10.5 до 33% и отделно около 2% за Accident compensation corporation (организацията, която се грижи за всички, които са претърпели злополука и са временно или трайно неработоспособни -- примерно забранено е след катастрофа да се съди виновния за какви ли не болежки и т.н. както в САЩ, ACC покрива лечението/рехабилитацията/физиотерапията, но така че да няма измислени дела). Подхлъзване и счупване => ACC и т.н. Не може да съдиш, но може да си сигурен, че ще си стабилизиран, и с осигурен минимален доход да преживяваш. Това се плаща от всички. Всеки получава една и съща пенсия независимо от трудов стаж или заплата. Единствената разлика е от това дали живееш сам или с някой и дали имаш жив или работещ съпруг/а. Става дума за малко над $1000/месец, което не е много. Пенсионирането е на 65 г. и за двата пола.

Отделно съществува Кивисейвърът, който е сравнително нова схема да позволи на хората да спестяват допълнително за пенсиониране. Всеки може да се присъедини към нея по желание, но веднъж присъединил се не може да я напусне. Положителните характеристики са много:
1) внасяш 2, 4 или 8% от чистия доход (от 1 април 2012 минимално ще стане 3%)
2) работодателят ти внася по закон 2% (от 1 април 2012 също ще стане мин 3%)
3) държавата ти внася $1000 като си откриеш Кивисейвър сметка
4) може да теглиш парите при определени условия: примерно закупуване на първо жилище, финансови затруднения и др.
5) всяка година държавата добавя към твоя Кивисейвър 50% от твоите вноски (максимално $523 в момента)
6) като се пенсионираш парите, които са расли и са се реинвестирали докато са седяли в Кивисейвъра ги получаваш чисти (без данъци).

Примерно аз внасям 8% от дохода ми (максималното) + 2% от работодателя (това ми е едно 2% увеличение на официалната ми заплата). Държавата вече ми внесе $1000. Иван не работи, но на него му внесохме $1050, за да получи и той $1000 (получи ги вече и той) и в края на юни 2012 да получи и $523 по т.5) горе.

Едно грубо изчисление (няма да ви обяснявам как съм го постигнал), но ако внасам по $5800 примерно на година за 30 г. при 4% доходност над инфлацията (реална доходност) и после съм пенсиониран 20 г (65-85), ще мога да си осигуря около 2400/реални на месец отгоре, тоест заедно с държавната пенсия от около $1000 ще си покрия поне 80% от чистия доход в момента. Като се има предвид, че очаквам да пестя по повече, както и да купим и да сме изплатили жилище, ще имаме предостатъчно средства за спокойни старини. Та браво на Кивисейвъра!

Няма коментари:

Публикуване на коментар