петък, 29 юли 2011 г.

Powershop - електрическата компания

От няколко дни сме прехвърлени на Powershop, електрическа компания, която намерихме в сайт за сравнение на електрически компании. По груби изчисления за нашето ниво на разход на енергия трябва да пестим на месец около 40% в сравнение с Contact Energy. Да видим дали наистина ще се получи толкова като дойде първата нова сметка за ток.

Може би вие сте свикнали, че токът струва твърда цена, докато Държавната комисия по водно и енергийно регулиране (ДКВЕР) не вдигне цените примерно на 1 юли: като имаме 3 електроразпределителни дружества, не знам колко ВиК-та и няколко ТЕЦ-а в градовете. Ключът е, че нашите електроразпределителни дружества купуват ток от НЕК, които са монополисти. Дори тези, които имат собствен генератор са длъжни да продават тока си на НЕК, но го изкупуват обратно на много по-ниска цена. Когато у нас ЧЕЗ примерно иска да вдигне тока - най-често това се дължи на повишение на цената на основната компонента - производството на ток от монополиста НЕК.

Тук обаче производителите на ток са много и всеки може да поеме брой на клиенти, на които директно да продава в зависимост от капацитета си. Ето че Powershop има няколко електроцентрали и за да станем ние клиенти, най-вероятно има свободен капацитет да произвежда още ток. Цената варира през годината според натоварването, като зимата очевидно е по-скъпо. Но, ето тук идва нещо много интересно, може да си закупиш предварително пакет киловати на фиксирана цена - с 1-2 цента по-евтини от нормалния ток. Постоянно има промоции с подобни пакети. Вярно е, че няма да се спести кой знае колко от тях, но ще видим как ще е лятото. Определено има игра и ако се научим как да я играем - с много малко усилие ще може да се пести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар